Politieke blabla: Waarom praten (soms niet) werkt

Elkaar niet laten uitspreken en rumoerig. Dat is alles wat ik kan zeggen over het Vlaams Parlement. Woensdag 2 december was er een uitzending van Villa Politica. Onderwerp: Windmolens en nucleaire energie. Dat kon ik er alvast uithalen. Chaos ten top. Oordeel zelf even door de uitzending te bekijken (Tip: Kijk vanaf 33 minuten, dan snapt u mij).

Ik wil echt geen kritiek uiten, ik wil constructieve feedback geven. Ik ben het gewoon niet eens met de manier van werken van de verschillende regeringen. Waarom is altijd alles zo ingewikkeld? Ik weet dat politici goed willen doen voor iedereen, maar dat doen ze niet. Ik heb vaak het gevoel dat regeringen op korte termijn dingen willen realiseren en lange termijn vaak laten varen. Neem nu als voorbeeld de Klimaattop. Ik ben echt iemand die wilt dat de aarde gerespecteerd wordt en dat we meer moeite moeten doen. Het is gewoon een noodzaak dat we er nu tijd en moeite in steken, anders gaan we er later (letterlijk) voor betalen. Helaas had België geen plan van aanpak en werden we op dag 1 al beschouwd als oerbewoners. Gelukkig hebben ze daar verandering in gebracht. 

Nog een voorbeeld: Kernenergie. Allemaal goed en wel dat kernenergie ervoor zorgt dat we voldoende elektriciteit gaan hebben om de winters door te komen. Maar we vergeten wel dat we daardoor andere dingen uit het oog verliezen. Ik heb het niet enkel over windmolens, maar ook over andere dingen zoals elektrische wagens, bedrijfswagens, belastingen en nog veel meer. Trouwens, we mogen de vakbonden van de NMBS niet vergeten die vaak tegenover de medewerkers van de NMBS staan die wel willen werken. Het wordt tijd dat politieke partijen hun verschillen aan de kant schuiven en samen aan een lange termijnplan werken dat zorgt voor meer duurzaamheid, productiviteit en leefbaarheid.

Laat het duidelijk zijn: Ik heb momenteel geen voorkeur voor een politieke partij. Ik wil ook geen voorkeur hebben, ik wil gewoon in een land leven dat vooruitstrevend, innovatief en duurzaam is op alle vlakken. En dit op de lange termijn. Ik wil een dialoog tussen alle Belgen en alle regeringen. Inderdaad, u kunt wel zeggen dat we een parlement hebben. Maar ik wil een collectieve dialoog tussen de machthebbenden en “de gewone burger”. België moet op de kaart gezet worden als innovatief land. Een land waar wij graag willen wonen. Waar iedereen gelijk is. Waar iedereen met veel plezier wil werken. En vooral: Een land dat op lange termijn iets kan verwezenlijken.

Bent u akkoord met mijn mening? Heeft u een andere mening? Wilt u ook een collectieve dialoog en lange termijndoelstellingen? Dan hoor ik graag van u. Wilt u nog artikels over onze politieke situatie zien? Laat het gerust weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *