Een veilige weg voor iedereen

Gevaarlijk manoeuvreren op de weg. Zo noem ik de drukte en chaos op de weg tegenwoordig. Het wordt elke dag gevaarlijker en gevaarlijker. Zowel voor fietsers, voetgangers als voor automobilisten. Als ik ergens naartoe moet, dan ga ik ofwel met de fiets, te voet of met de trein. Ik ben iemand die ecologisch ingesteld is. Maar genoeg over mijzelf, ik wijk wat te veel af.

Ik wil gewoon dat de weg voor iedereen veiliger is. Momenteel is het vaak een nachtmerrie op de weg voor vele weggebruikers. Automobilisten misrekenen zich, fietsers denken dat ze nog ergens tussen geraken, voetgangers steken op willekeurige plaatsen over. 

Een concreet voorbeeld dat ik elke werkdag zie. Ik woon in Herentals en ik neem elke dag de trein van en naar Mechelen. Vanaf het station ga ik met de fiets naar huis. Elke dag is filedag aan het station. Constant staat de straat geblokkeerd door de treinen die er langs passeren. Daar heb ik geen probleem mee. Ik vind het enkel onverantwoord dat sommige fietsers de file voorbijsteken via het voetpad of via de wegmarkering in het midden van de straat. Hetzelfde met automobilisten die haast hebben. Maar ik denk dat u zelf ook genoeg voorbeelden kunt bedenken.

Ik wil hier trouwens niemand mee berispen, ik geef gewoon een concreet voorbeeld om tot de essentie te komen. Ik heb op het internet gekeken of er een fietsboek is met do’s en dont’s van een fietser en weggebruikers in het algemeen. Het enige wat ik vond, waren fietsboeken met fietsroutes en dergelijke in. Allemaal wel leuk, maar niets over gedrag op de weg. Ik vind het interessant mocht er een boek zijn met praktische tips voor alle weggebruikers. Ik weet dat er zoiets bestaat als een handboek om te leren rijden. Maar er wordt te weinig nadruk gelegd over hoe een fietser, voetganger en automobilist zich in de praktijk moet gedragen. 

De wegen worden drukker en drukker met de dag en ongevallen stapelen zich op. Om mijn mening te staven, vindt u hier een recente publicatie over het aantal verkeersdoden. Het cijfer daalt in het algemeen wel, maar niet bij fietsers. Daarom denk ik dat een fietsboek of een verkeersboek in het algemeen nu meer dan welkom is. Het onderwijs heeft hier baat bij, maar eigenlijk zou het voor iedereen verplichte literatuur moeten zijn. Want zeg nu zelf: Met alle stress die u elke dag heeft door het drukke leven, is een beetje rust toch welkom?

 

Wat denkt u? Vindt u dat ik gelijk heb of dat ik complete onzin vertel? Ik hoor heel graag wat u hierover denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *